Pravilna nega nog po teku

  Lassana svetuje, Nasveti, nega stopal, pedikura

Vročina je popustila in zopet je pravi čas za tek. Tek je zelo zdrav in naša ekipa podpira vse športne navdušence. A kot vsaka stvar v življenju, je tudi pri teku dobro, da poslušamo naše telo, ga spoštujemo, se zavedamo njegovih omejitev in predvsem pomena pravilne nege stopal pred in po teku. O obremenitvah stopal pri teku smo se zato pogovorili z Andrejo, vodjo Lassana salona na Zaloški 7, in izkušeno pedikerko.

Tek je zdrav za naše srce in ožilje. Pa je zdrav tudi za naša stopala in noge?

Tek je odlična oblika rekreacije, ki ne deluje le na naše ožilje in srce, temveč na celo telo in tudi našo dušo. Vedeti pa je potrebno, da je vsak tek velika obremenitev za naša stopala in noge, ki nosijo celotno težo telesa. Sklepi stopal, kolen in kolkov absorbirajo tresljaje in s tem razbremenijo hrbtenico in glavo. Da bomo lahko tekli dolgo in lahkih nog, se je potrebno zavedati, da potrebujemo kvalitetno in ustrezno obutev glede na naš tip stopal in podlago, po kateri tečemo. Seveda pa dobra nega nog in stopal po teku ne sme manjkati.

Kako pravilno izbrati tekaško obutev?

Predvsem je obutev potrebno izbrati glede na aktivnost – ali gre za gorski tek, pohodništvo ali rekreativni tek in tek na dolge proge. Obutev naj bo izbrana tudi glede na podlago, po kateri pretežno tečemo (trd asfalt, pesek, travniki). Pri tekačih rekreativcih je potrebno izbrati mehko in udobno obutev, ki ne sme biti prelahka, in mora nuditi odlično oporo gležnju. Pri tekačih maratoncih, pa je nuja po večji številki čevlja, saj noga med dolgotrajnim tekom zateče in lahko posledično pritiska na določene predele stopala. Tako je potrebno kupiti 1,5 do 2 številki večje čevlje.

Katere so najpogostejše težave s stopali pri tekačih?

Pri teku so pri pravilni tehniki obremenjeni predvsem prvi deli stopala, peta je le redko v stiku s tlemi. Žal veliko rekreativcev teče enako kot hodi – trej prsta peta. Poleg zvinov in poškodb narastišč mišic in kit so zelo pogosti žulji in poškodbe nohtov. Paziti je potrebno, da pri teku nohti na nogah niso predolgi ter čevelj ni pretesen, da ne pride do odstopanja nohtov, zaradi spodlivanja krvi v predele pod nohte.

Kako negovati stopala po teku?

Po daljšem teku svetujemo kopel z vodo in sodo bikarbono, ki naredi krasno sprostitev in ob enem še razkužuje, saj se noge med tekom močno preznojijo. Seveda paše tudi masaža stopal in nog, ki sprosti mišice. Že pred tekom pa je priporočljivo, da zaužijemo dovolj magnezija, da se izognemo krčom in bolečinam v mišicah. Nikakor pa ne pozabite prezračiti in ustrezno posušiti tudi čevljev, da ne bodo leglo bakterij in glivic.

Kako je s tekom v primeru težav na stopalih – npr. kurjim očesom?

V kolikor imate kurje oko, ki ne povzroča pretirane bolečine, tek ni ovira. V primeru bolečin pa seveda svetujemo strokovno odstranitev v naših salonih. Pred daljšimi teki in maratoni svetujemo, da stopala uredite pri pedikerju vsaj 5 dni pred tekom – uredi se trda koža, da ne nastajajo kurja očesa, ustrezno se skrajša in oblikuje nohte, lahko pa se prepustite tudi masaži nog in stopal.

2021 © Lassana d.o.o., vse pravice pridržane