Ali so japonke zdrava obutev?

  Lassana svetuje

Poletje je čas, ko svojim stopalom privoščimo nekoliko več svobode. Obujemo jih namreč v lahkotnejšo ali odprto obutev, kot so na primer sandali, natikači, japonke in balerinke. V letošnjem poletju ne morete zgrešiti z naslednjimi modnimi hiti: balerinke s špičasto konico, gladiatorke, espadrile in sandali s polno peto ali platformo. Retro je torej in! Vprašanje pa je, ali je modno tudi vedno zdravo in primerno za naša stopala. O tem smo se pogovarjali z izkušenimi pedikerkami iz Lassaninih salonov na Zaloški in Dalmatinovi. Kako torej izbrati primerno obutev za poletne dogodivščine?

Balerinke – prikupno in dekliško
Balerinke so udobna obutev, a žal je tako pogosto le na prvi pogled. Lahko so namreč precej škodljive za naše noge, zlasti za palce, zaradi nizke kapice za prste na nogah. Pri balerinkah pogosto izbiramo cenovno dostopnejšo obutev iz materialov, ki niso dovolj zračni. Večina balerink ima raven podplat, ki stopalu ne omogoča dovolj opore, kar lahko povzroči škodo tudi celotni drži našega telesa. Izbirajmo torej ortopedsko oblikovane balerinke in takšne z manjšo peto (do 4 cm). Žuljem in otiščancem pa se izognemo s primerno številko čevljev in zračnim materialom.

Japonke – da ali ne?
Ker imajo japonke pogosto povsem raven podplat, enako kot tudi gladiatorke, in torej niso ortopedsko oblikovane, niso najbolj primerna obutev za poletje. Vsaj ne za zelo redno uporabo. Seveda so lahko zelo dobrodošle v primeru poškodb kot so vraščeni nohti in kurja očesa na prstih. Pri tovrstni obutvi izbirajmo kvalitetne materiale. Odprte čevlje pa seveda odsvetujemo diabetikom.

Kakšna obutev je torej optimalna za naša stopala?
Da se torej izognemo nadlogam kot so glivice, vraščeni nohti, otiščanci in zelo otrdeli koži je prav, da upoštevamo nekaj nasvetov:
1) Za odločen korak v poletju izbirajmo obutev iz zračnih materialov in takšno, ki nogi omogoča oporo. Idealna je do 4 cm visoka peta.
2) Ne zanemarjamo stopal, bodimo radodarni s hranljivo kremo. Naša stopala so vendarle najbolj obremenjen del telesa.
3) Večkrat letno si privoščimo obisk pedikerja, ki bo poskrbel za zdrava in lepa stopala ter nohtke na nogah.
Ob težavah ne odlašajte! Veliko se da narediti brez bolečin, če le pravočasno ukrepamo.

 

2021 © Lassana d.o.o., vse pravice pridržane