Kako skrbeti za lase v poletnem času

  Lassana svetuje

Čeprav nas topli sončni žarki napolnijo z energijo, to žal ne velja za naše lase in lasišče. Še zlasti se lasje ne veselijo poletnega dopustovanja in izpostavljanja soncu. Sonce, morska voda, potenje in klor namreč povzročijo, da lasje postanejo izsušeni, krepasti in strukturno poškodovani.


O tem, kakšna je pravilna nega las med poletjem, smo se pogovarjali z Lassaninimi frizerkami iz salona na Tržaški 37.

Kaj so glavne težave strank, ko se vrnejo z dopusta?

Prevladujejo negativne mehanske spremembe, kot so slabša razteznost in lomljivost las, razpokane konice, strukturne poškodbe las zaradi izpostavljenosti UV žarkom, soli in potu. Poleg tega opažamo, da zlasti mladi slabo poskrbijo za zaščito lasišča in tako pogosto pride tudi do težav s porušenim ravnovesjem hidrlipidnega sloja in poškodb lasnih mešičkov zaradi opeklin kože. Slamniki in klobučki so spet v modi – bodite dive tudi na plaži in si nadenite velik bel slamnik. Modno in varno za lase, lasišče in občutljivo kožo obraza.

Kako to preprečimo že med dopustom?

Ne le, da obstajajo produkti za nego in zaščito kože, obstajajo tudi izdelki za lase z UV zaščito. V podjetju La Biosthetique imajo celo linijo izdelkov, ki zaščitijo lase pred škodljivimi sončnimi žarki ter sanirajo manjše strukturne poškodbe. Linija se imenuje Methode Soleil. Predvsem pa je pomembno, da las ne mažemo z oljem in se nato izpostavljamo žgočemu soncu, saj jih lahko povsem “scvre”. Po vsakem kopanju v morju ali bazenu pa je potrebno lase sprati s sladko vodo. Odlična zaščita so tudi že omenjena pokrivala (rutka, kapica s šiltom, slamnik) ali pa dame lase preprosto spnemo v figo ali kito. Če boste upoštevali ta navodila, ne boste potrebovali tone negovalnih mask in olj – tudi tukaj velja manj je več. En zares kvaliteten produkt, ki ustreza vašemu tipu las, je povsem dovolj. 

Kaj pa če do poškodb že pride?
Takoj po dopustu, na katerem smo se prekomerno izpostavljali soncu, je nujno potrebno striženje in globinska nega v obliki nanosa hranljive maske. Maske vsebujejo olja, ki lasem vrnejo maščobo, ki so jo izgubili, hkrati pa zgladijo povrhnjico. V poletnih mesecih priporočamo uporabo mask doma vsaj enkrat mesečno. Poleti je potrebno intenzivno opazovati lase in lasišče, saj si v toplih mesecih lase pogosteje umivamo. Če imamo suho lasišče, ni dobro umivati vsak dan, saj s tem dodatno izsušimo lasišče, pri mastnih in vlažnih laseh pa je vsakodnevno umivanje nujno, a kljub temu moramo paziti na primerno nežne produkte.

Velik problem je tudi bledenje barve. Kako si lahko pomagamo tukaj? Ali se sploh splača barvati pred dopustom?
Ali baravnje pred dopustom lasem škodi? Nikakor. Lipidi v barvi zgladijo lase in jih naredijo voljne, zato barvanje pred dopustom ni popolnoma odveč. Res je, da barva na soncu bledi, a s pravilnimi produkti za intenzivnost barve in produktov, ki lase ščitijo pred UV žarki, lahko bledenje omejimo. Pomaga tudi primerna izbira odtenka – intenzivnejše kot so barve, bolj bledijo, zato priporočamo svetlejše odtenke, brond in blond barvo, kakor tudi pramenast izgled s tehnikami podobnimi blayage tehniki. Vsekakor pa pomaga tudi že omenjeni klobuček.

Kako je s prekomernim potenjem in športom?
Tudi pot negativno vpliva na strukturo las, predvsem pa lahko zelo škodljivo deluje na hidrolipidni sloj lasišča. Suho lasišče lahko razdraži, pri mastnem pa pot skupaj z lojem naredi neprodušni sloj – lasišče tako ne diha in posledično lahko pričnejo izpadati tudi lasje. Ločit moramo tudi mastno od vlažnega lasišča in temu primerno uporabljati primerne produkte. Svetujemo vam, da si po športni aktivnosti kar se da hitro sperete lasišče in lase z vodo in uporabljate produkte, ki so primerni za vsakodnevno uporabo.

Predvsem pa vam Lassana kolektiv želi lepe in mirne dopustniške dni!

2021 © Lassana d.o.o., vse pravice pridržane