Srbeče lasišče

  Nasveti

Stranke v naših salonih pogosto potožijo, da imajo težavo s srbečim lasiščem. Srbeče lasišče pogosto spremljajo mastno lasišče ali suho lasišče, prhljaj, razdraženo lasišče, rdečica, ponekod tudi drobne opraskanine.

Kako preprečiti srbeče lasišče?

Vzrokov za srbeče lasišče je veliko, največkrat pa je porušeno ravnotežje hidrolipidnega sloja kože lasišča, ki je posledica neustrezne nege, agresivnih šamponov in izdelkov za oblikovanje pričeske, pogostega sušenja las s prevročim fenom, neustrezne prehrane, neuskaljenega delovanja hormonov ali celo alergije. Lassanini strokovnjaki bodo pregledali vaše lasišče ali naredili testiranje lasišča in določili vzroke težav. Glede na to, ali gre za občutljivo lasišče, mastno lasišče, suho lasišče ali pojav različnih tipov prhljaja, vam bodo svetovali ustrezno nego las in lasišča.

Ko srbi zaradi mastnega lasišča

Lasišče obdaja sloj izločkov žlez lojnic in znojnic, imenovan hidrolipidni sloj, ki ohranja lasišče prožno in ga ščiti pred negativnimi zunanjimi vplivi. Poleg tega skrbi, da s česanjem in krtačenjem izločki pridejo na lase, kjer so potrebni za prožnost las. Prekomerno izločanje žlez spremeni biološko ravnovesje lasišča. Tipični simptomi mastnega lasišča so srbeče lasišče, razdražena koža in nastajanje prhljaja s prekomernim razmnoževanjem lusk, ki jih povzročijo mikrobi. Las lahko postane tanek, lasne celice so utrujene in poleg estetskih težav lahko nastopijo motnje v rasti las, celo prekomerno izpadanje las.

Problematično suho lasišče

Ravno nasprotno kot pri mastnem lasišču, žleze lojnice in znojnice pri suhem lasišču ne delujejo dovolj. Suho lasišče izgubi biološko ravnotežje in postane dovzetno za prekomerno delovanje mikrobov, ki lahko povzročajo suh prhljaj. Lasišče je suho, napeto, pojavijo se simptomi, kot so npr. srbeče lasišče, pordelost, lasje izgubijo lesk ipd. V končni fazi lahko lasje izgubijo odpornost in kakovost, ter postanejo fini ali začnejo predčasno izpadati.

Ko prhljaj dobesedno ‘sneži’ z naše glave

Če je naravna imunska funkcija kože oslabljena, je okolje lasišča moteno in mikroorganizmi se zaradi ugodne klime hitro namnožijo. Njihova razmnožitev lahko povzroči, da se lasišče odzove z iritacijami npr. pordelostjo, srbenjem itd. To pospeši delitev celic, pretirano poroženelost celic, luščenje in ima na koncu za posledico motnje na lasišču, kar vodi v začarani krog nastajanja tega pojava. Kot je razvidno iz našega prispevka, je vzrokov za nastanek prhljaja in srbečega lasišča veliko. Prav tako obstaja veliko različnih tipov prhljaja, zato je prav, da se oglasite pri svojem frizerju, ki vam bo pregledal lasišče in svetoval pravilno nego. Skupaj boste odpravili težave s srbečim lasiščem, predvsem pa boste sanirali vzroke za nastanek.

Vljudno vas vabimo v Lassanine salone z La Biosthetique lasno kozmetiko, kjer vam bomo opravili strokovno izvedeno testiranje lasišča. Na podlagi testa vam bodo naši izkušeni frizerji svetovali, kako odpraviti težave z vašimi lasmi in lasiščem – tudi s srbečim lasiščem, mastnim lasiščem ali suhim lasiščem.

2021 © Lassana d.o.o., vse pravice pridržane