Preprečite suho kožo na obrazu

  Lassana svetuje, nega obraza

Suha koža na obrazu je lahko posledica različnih faktorjev. Vzroki so lahko interni ali eksterni. Med interne vzroke štejemo razna hormonska neravnovesja, neustrezno prehrano, različne bolezni in podobno. Zunanji vzroki pa so najpogosteje pogoste spremembe temperature in vlažnosti zraka, kar se dogaja v zimskem času.

Suha koža na obrazu je lahko posledica zunanjih ali notranjih dejavnikov

V notranjih prostorih je zaradi ogrevanja zrak suh in topel, zunaj pa je zrak hladen in vlažen. Posledica nenehnega menjavanja okolja je med drugim tudi suha koža na obrazu. Prepoznamo jo po različnih simptomih kot so pordelost, srbečica, luščenje. Pri težjih oblikah suhe in razdražene povrhnjice se lahko pojavijo tudi izpuščaji. Vseh zunanjih dejavnikov ne moremo odpraviti, lahko pa za izboljšanje stanja odpravimo veliko notranjih vzrokov. Izboljšanje prehrane, več gibanja in večji vnos tekočine so ukrepi, ki jih potrebuje suha koža. Vitamini in minerali so nujno potrebni za delovanje celotnega telesa, zato jih moramo vsakodnevno zaužiti v primernih količinah.

Pravilna prehrana, ki vsebuje vitamine preprečuje pojav zelo suhe kože po telesu in obrazu

Zelo suha koža po telesu lahko nastane zaradi različnih dejavnikov. Najpogosteje prizadene dele telesa kot so roke, komolci, stopala, kolena in obraz. Zato je potrebno tem delom telesa posvetiti posebno pozornost in jih dodatno negovati z ustreznimi sredstvi. Odsvetuje se uporaba agresivnih čistilnih sredstev za telo, namesto teh je priporočljiva uporaba nežnih čistilnih sredstev, ki ne odstranijo zaščitne hidrolipidne plasti. Negovalna sredstva morajo biti izdatno hranilna, sploh v zimskem času, ko je telo izpostavljeno nizkim zunanjim temperaturam in suhemu zraku. V hladnih mesecih je potrebno posebno skrb posvetiti rokam, saj se hitro izsušijo. K tem pripomorejo tudi razni detergenti in čistila, ki jih uporabljamo za čiščenje doma, zato je najbolje pri takšnih opravilih nositi zaščitne rokavice. Če te možnosti ni, je potrebna zaščita s hranilnimi in vlažilnimi kremami, da preprečimo pojav suhe razpokane kože. Tudi stopala v zimskem času mnogokrat prizadene suha koža, saj jim ponavadi ne posvečamo dovolj pozornosti kar privede do odebelitve povrhnjice do te mere, da razpoka. Sanacija takšnega stanja je nujna, saj so razpoke zelo boleče. V vseh letnih časih je potrebno našemu telesu posvečati dovolj pozornosti in tako preprečiti pojave kakršen je zelo suha koža po telesu. Najpomembnejša preventivna ukrepa sta zadostna hidracija in uporaba ustreznih negovalnih sredstev, ki jih rabi suha koža. Prehrana je tudi bistvenega pomena, saj nam ustrezna živila zagotavljajo zadosten vnos hranilnih snovi, ki jih telo potrebuje. Kajenje zelo negativno vpliva na prekrvavitev, kar se posledično kaže tudi na celotnem telesu navzven in navznoter.

Suha koža na obrazu in po telesu nastane zaradi zmanjšane sposobnosti vezanja vode

Koža je največji organ, saj povprečno prekriva površino 2m2. Predstavlja prvo obrambno linijo pred virusi in bakterijami, ščiti pred mehanskimi udarci, skrbi za ravnovesje telesnih tekočin in uravnava telesno temperaturo. Sestavljajo jo tri plasti, ki so povrhnjica, usnjica, podkožje. Povrhnjica ima na različnih delih telesa različno debelino, najtanjša je na obrazu, najdebelejša pa na podplatih. V najvišji plasti povrhnjice, celice med seboj povezujejo lipidi. Ti so odgovorni za splošno stanje, saj jo ščitijo pred zunanjimi vplivi in vežejo vlago. V primeru pomanjkanja lipidov, postane koža na obrazu in po telesu zelo suha kar se kaže kot napetost in hrapavost. Usnjica je plast, ki je sestavljena iz vezivnih tkiv kot sta kolagen in elastin. Tkivo obdaja posebna snov, ki je podobna gelu, ima pa zmogljivost vezanja vode. Proces staranja upočasni tvorbo kolagena in elastina kar posledično pomeni, da se zmanjša sposobnost vezanja vode. Pojavi se suha koža na obrazu, lahko pa tudi zelo suha koža po telesu. V usnjici so tudi žleze lojnice in znojnice ter krvne žile, ki skrbijo za dovajanje hranil in odvajanje odpadnih snovi iz povrhnjice. Prav tako, so del usnjice čutilni receptorji in folikli. Žleze lojnice izločajo sebum, znojnice pa vodo in mlečno kislino. Mešanica teh treh izločkov ustvarja zaščitni hidrolipidni film. Podkožje, ki je najgloblja plast, skrbi za zaščito pred mehanskimi udarci in za izolacijo telesa.

Suha koža na obrazu in po telesu je še posebno izrazita pozimi

Lipidna bariera ščiti pred prekomernim izhlapevanjem vode. V primeru poškodovane lipidne bariere, se snovi, ki vežejo nase vodo, izpirajo, posledično koža ne more zadrževati vlage in se začne sušiti. Da bi ohranili njeno naravno zaščito, se je potrebno določenim dejavnikom izogibati. V poletnem času se je potrebno dobro zaščiti pred soncem, saj prekomerno izpostavljanje UV žarkom kožo izsušuje. V zimskem času pa je to zagotovo zelo suh in pretopel zrak v notranjih prostorih, prepogoste in predolge kopeli, uporaba neprimernih negovalnih sredstev. Pozimi je priporočljivo v notranjih prostorih uporabljati vlažilnike zraka, da se poveča vlaga kar posledično deluje blagodejno na telo in splošno počutje. Namesto dolgih kopeli je najboljše, da se oprhate s toplo in ne prevročo vodo. Uporaba vlažilnih in hranilnih negovalnih sredstev pa ščiti in neguje kožo na obrazu in telesu. Suha koža pozimi rabi večjo zaščito kot poleti, saj je poleg UV žarkov, izpostavljena tudi mrazu in suhemu zraku. Zato, je priporočljiva uporaba negovalnih sredstev, ki ne dražijo. To pomeni, da ne vsebujejo barvil, dišav, parabenov in ostalih dražečih snovi.

2021 © Lassana d.o.o., vse pravice pridržane