Je izpadanje las normalno?

  Nasveti

Bujna rast las ni samoumevna! Lasje za rast in optimalno kakovost potrebujejo mikroelemente, natančneje elemente v sledeh, vitamine ter aminokisline. Poleg tega morajo biti hranila, ki pridejo iz organizma preko krvnih žil, v lasnem foliklu optimalno izkoriščena. Hkrati pa se moramo zavedati tudi, da je število las, ki zrastejo iz lasnega mešička dedno pogojeno.

Zakaj lasje izpadajo?

Zdrava rast las je podvržena naravnemu ciklusu. Prav vsak dan zrastejo novi lasje, stari pa izpadejo. Ta proces poteka v ponavljajočem se ciklu, zato je naš strah ob izpadanju las pogosto neupravičen. V večji meri lasje izpadajo vezano na sezone – največ spomladi in jeseni. Ker je pri normalnem delovanju lasišča med 80% in 90% las v fazi rasti, naj lasje ne bi izpadali oziroma se izčesavali v večjem obsegu. Če več tednov izpada več kot 50–70 las na dan,  je čas, da se posvetujemo z našim frizerjem. Če prepogosto pride do prezgodnjega procesa menjave las, se „rezerve” hitreje izčrpajo, posledica tega je lahko „nastanek plešavosti”.

Možnosti za prekomerno in prezgodnje izpadanje las pri moških in izpadanju las pri ženskah je veliko, delimo jih na tiste, ki nastanejo zaradi:

  • okvare kože, npr. zaradi poškodbe, opekline, infekcije ali vnetja, ki je poškodovala lasni folikel in s tem lasne korenine. Takšna izguba las je dokončna.
  • motenj funkcije lasišča (nepravilno oz. prekomerno hormonsko delovanje, prhljaj, suho in razdraženo lasišče, jemanje zdravil, stres, škodljive razvade, nezdrava prehrana itd.).
V vseh primerih se skrajša faza rasti las oziroma zmanjša kakovost las. Vse več las je namreč prizadetih zaradi motenj delovanja lasišča in ne rastejo več optimalno. V Lassani zato priporočamo testiranje lasišča.

Kdaj na testiranje lasišča ali posvet k frizerju?

Ko struktura naših las postaja fina, rast počasna in so lasje krhki, v kombinaciji z velikim številom las na glavniku, je čas, da obiščemo frizerja. Še zlasti hitri z obiskom morajo biti posamezniki, katerih bližnji sorodniki so izgubili lase, saj je lahko popolno izpadanje las z ustreznimi izdelki nekoliko upočasnimo.

Na posvetu pri frizerju bo frizer opravil testiranje lasišča. Velikokrat se namreč izkaže, da lasje izpadajo zaradi ‘nezdravljenih’ težav z lasiščem – prhljaj, suho lasišče, mastno lasišče, itd. Priporočil vam bo izdelke,  s katerimi boste odpravili težave z lasiščem in izpadanjem las. V Lassani imamo tudi kozmetiko La Biosthetique, s katero se lahko učinkovito borite tudi proti androgenetskemu izpadanju las pri ženskah in moških.

Kakšne so razlike pri izpadanju las pri ženskah in izpadanju las pri moških?

Androgeno izpadanje las je najpogostejši tip izgube las, ki se dogaja tako pri moških kot tudi pri ženskah. Razlog temu je, da lasni mešički po izpostavitvi androgenim hormonom (npr.: testosteronu), postanejo na te hormone občutljivi. Kljub temu, da govorimo o moškem tipu plešavosti, je ta najpogostejši vzrok izpadanja las pri ženskah. Razlika med moškimi in ženskami je predvsem v tem, da moškim lasje pogosto izpadajo na določenih predelih glave, pri ženskah pa je izpadanje las bolj enakomerno oziroma porazdeljeno, zato tudi ni v tolikšni meri opazno. Pri ženskah je specifično tudi izpadanje las zaradi hormonskih sprememb in fizičnega stresa ob porodu.

V kolikor vas skrbi zaradi izpadanja las, obiščite naše salone z La Biosthetique kozmetiko na testiranju lasišča. Poskrbeli bomo, da bo izpadanje las odpravljeno.

2021 © Lassana d.o.o., vse pravice pridržane