Izpadanje las – kako ga preprečiti?

  Lassana svetuje, lepi lasje, Nasveti

Bujna rast las ni samoumevna. Mnogi se srečujejo z izpadanjem ali motnjami rasti las. Kljub temu ne smemo prezgodaj zagnati panike. Do določene mere je izpadanje las namreč normalen pojav – še zlasti veliko las izpade jeseni in spomladi. Velikokrat pa lasje niti ne izpadajo, temveč se le lomijo zaradi krhke strukture. Članek bo odgovoril na vprašanji, zakaj pride do motenj rasti in izpadanja ter ali lahko preprečimo prezgodnje izpadanje?

Lasje za rast in optimalno kakovost potrebujejo minerale, vitamine ter aminokisline. Poleg tega morajo biti hranila, ki pridejo iz organizma preko krvnih žil, v lasnem mešičku optimalno izkoriščena. Pomembno je tudi stanje našega lasišča, ki mora za normalno rast kvalitetnih las imeti uravnotežen hidrolipidni sloj. Suho, mastno, vlažno, občutljivo lasišče ali lasišče s prhljajem so stanja, ki pomembno vplivajo na počasnejšo rast las.

Hkrati pa se moramo zavedati tudi, da je število las, ki zrastejo iz lasnega mešička, dedno pogojeno in zlasti pri moških genetika igra veliko vlogo pri pojavu plešavosti.

Zakaj lasje izpadajo?
Zdrava rast las je naravni cikel. Prav vsak dan zrastejo novi lasje, stari pa izpadejo. Pri normalnem delovanju lasišča je med 80% in 90% las v fazi rasti, preostali del pa v fazi izpadanja.

Če več tednov izpada več kot 50 do 70 las na dan,  je čas, da se posvetujemo z našim frizerjem.

Znanstveniki so ugotovili, da lasje izpadajo predvsem zaradi naslednjih razlogov:

  • genetska predispozicija in delovanje moških hormonov, ki uničijo lasne mešičke;
  • motnje funkcije lasišča (prhljaj, nošenje kape, čelade, veliko znojenja, neustrezni produkti);
  • stres (le česa ne povzroča);
  • bolezenska stanja: slabokrvnost, hormonsko neravnovesje v delovanju ščitnice, nadledvične žleze, spolnih hormonov;
  • nepravilna prehrana – siromašna z minerali in vitamini;
  • poškodbe kože (infekcije, opekline);
  • določene razvade, kot so kajenje in uživanje drog.
Kaj lahko naredimo?
Pazimo na pravilno nego, zmerno uporabo pravih produktov in prehrano bogato z minerali in vitamini. Po športni aktivnosti lasišče takoj temeljito umijemo, ga le nežno popivnamo z brisačo, če se le da, ne sušimo s prevročim fenom, vsake toliko pa si privoščimo nekaj kisikovih neg lasišča ali masažo. V primeru težav z lasiščem pa lahko v naših salonih z La Biosthetique kozmetiko opravimo tudi testiranje lasišča.

2021 © Lassana d.o.o., vse pravice pridržane