Prhljaj je velika nadloga

  Lassana svetuje

Mnogi od nas smo se že srečali s prhljajem – tisto zoprno nadlogo, ki kvari naš izgled in samozavest. Včasih ‘sneži’ z našega lasišča, spet drugič posmehljivo ‘poseda’ na naših ramenih. Pogosto se mu pridružijo še srbečica in rdečica. Težave ob neustrezni obravnavi pa žal pogosto prerastejo v kronične.

Kako nastane prhljaj?

Izločki žlez znojnic in lojnic tvorijo posebno zaščitno plast na lasišču. Slednja lasišče ščiti pred škodljivimi zunanjimi vplivi, vzdržuje kožo voljno in prožno ter ohranja naravno mikrobno floro. Na vsakem zdravem lasišču se nahajajo mikroorganizmi. Če se ravnovesje zaščitnega sloja poruši, se mikrobi lahko prekomerno namnožijo. Reakcija lasišča na prekomerno število mikrobov se razlikuje od primera do primera. V praksi poznamo tako mastna kot suha lasišča s prhljajem, kakor tudi mastna in suha lasišča brez prhljaja. Vsako lasišče se namreč ne odzove z nastankom prhljaja.

Odločilna za nastanek prhljaja je namnožitev agresivne kvasovkam podobne glive, imenovane Maessezia, ki najde optimalne pogoje za razmnoževanje ravno na občutljivem lasišču osebe s slabim imunskim sistemom. Vendar pa prekomerno število te glive ni edini odločilni dejavnik za nastanek prhljaja.

Začaran krog nastajanja prhljaja

Prhljaj nastaja zaradi prekomernega deljenja celic, kar je naravni odziv na porušen zaščitni sloj lasišča in prekomerno razmnoževanje mikrobov, ki povzročajo prhljaj. Lasišče se lahko odzove z pordečitvami, srbečico ali drugimi oblikami draženja kože. To le še dodatno pospeši delitev celic, pretirano poroženelost in luščenje odvečnih celic. Nezrele celice ne odpadajo posamično, temveč v večjih skupkih, kar imenujemo prhljaj. Te luskaste obloge predstavljajo ugodno gojišče za še več mikrobov.
Da uspešno premagamo prhljaj, moramo prekiniti njegov krog nastajanja.

Naše življenjske okoliščine lahko pomembno vplivajo na odpornost lasišča, posledično tudi na nastajanje prhljaja. Dejavniki, ki pospešujejo nastajanje prhljaja, so stres, motnje presnove, kajenje in uživanje alkohola, oslabitev imunskega sistema, prehrana s premalo vitamini in minerali, napačna nega, pomanjkljiva higiena in agresivni šamponi, ki motijo funkcionalno ravnovesje lasišča.

Prhljaj nikakor ni nerešljiva težava. Zdravimo ga z izdelki, ki onemogočajo razmnoževanje mikrobov, normalizirajo okolje lasišča in omogočijo nastanek normalne mikrobne flore. Seveda obstaja vrsta domačih pripravkov, vendar največkrat žal le blažijo simptome. Pri resnejših težavah se je po pomoč nedvomno potrebno obrniti na strokovnjake.

2021 © Lassana d.o.o., vse pravice pridržane