Suhi in poškodovani lasje: kaj narediti?

  Lassana svetuje

Suhi lasje so nekaj, česar si nihče izmed nas posebej ne želi. Ne samo, da izgledajo pusti in brez življenja, tudi oblikovanje predstavlja večji napor. Z redno in pravilno nego ter preventivnimi koraki lahko preprečimo, da bi do težave prišlo ali pa vsaj bistveno izboljšamo trenutno stanje.
Najprej je potrebno vedeti, zakaj do izsušenosti sploh pride. Razlogov je lahko več. Prepogosto umivanje in pretirana uporaba agresivnih produktov ali šamponov je pogosto eden izmed vzrokov. Do stanja lahko prav tako pride zaradi toplotne obdelave, izpostavljenosti soncu in suhemu zraku ter uporabe kemičnih barv. Izključiti ne smemo niti genetike – nekateri izmed nas smo preprosto bolj nagnjeni k suhim ali mastnim lasem kot drugi. To pa še ne pomeni, da ne moremo storiti ničesar. Vztrajnost, zdrava prehrana, dovolj vode, pravilna nega in redni obiski pri frizerju so ključ do lepega izgleda. Izkušen frizer bo znal prisluhniti našim težavam ter nam svetovati glede nege, oblikovanja in vzdrževanja frizure.
Suhi poškodovani lasje so pogosto posledica preveč agresivne nege

Toplotna obdelava lahko privede do številnih težav. Premislite, ali brez nje res ne morete zdržati – to še ne pomeni, da ne boste nikoli več uporabili likalnika ali sušilca, toda ali je to res potrebno po vsakem umivanju? Sploh poleti je naravno sušenje na zraku nekaj, kar našo frizuro razbremeni od drugače zelo intenzivne nege. Če brez sušilca res ne moremo zdržati, pa vsaj pazimo, da ga vedno držimo dovolj stran od glave, ki ne sme biti podvržena preveč vročim vplivom. Temperatura likalnika ali kodralnika naj ne presega 200°C. Nikoli ju ne smemo uporabiti na vlažnih laseh, saj s tem tvegamo poškodbe, in vedno moramo poskrbeti za ustrezno toplotno zaščito v obliki spreja. Mokrih las si naj ne bi krtačili, saj s tem tvegamo poškodbe krhke strukture. Če že, je najbolje uporabiti redek glavnik. Med umivanjem je priporočljiva uporaba balzama, ki pa ga ne nanesemo po celotni dolžini las, temveč le po spodnji tretjini. Prav tako bodimo pozorni glede navodil: nekateri balzami so namenjeni uporabi brez izpiranja, spet druge pa je nujno potrebno izprati.

Pravilna nega suhih las doma

Za umivanje je dobro uporabiti nežen, po možnosti specializiran šampon posebej za izsušene lase. Vtremo ga le na lasišče in ne na celotno dolžino las, saj bi jih na tak način še dodatno izsušili, poleg tega pa to niti ni potrebno. Izogibati se je treba izdelkov s parabeni, sulfati ali ftalati. Šampon dobro izperemo z ne prevročo vodo in po želji uporabimo še kvaliteten vlažilen balzam ali intenzivno masko za suhe lase. Pustimo, da se frizura posuši na zraku, ali pa jo s sušilcem oblikujemo sami. Primerna je uporaba negovalnih olj, ki ščitijo konice pred cepljenjem in krepijo njihovo strukturo. Orehovo olje denimo uporabljajo predvsem temnolaske, čičkovo preprečuje izpadanje, arganovo pa navlaži in obnavlja. Za suhe lase je priporočljivo predvsem arganovo olje, pa tudi avokadovo ali olivno. Pred uporabo likalnika ali kodralnika moramo frizuro obvezno zaščititi s sprejem za toplotno obdelavo, da ne povzročimo škode. Las tudi ne umivamo prepogosto – nikakor ne vsak dan! Priporočljivo je to storiti od dvakrat do trikrat na teden, vmes pa uporabljati šampon za suho pranje.

Suhe konice las in mastno lasišče: kako ravnati, kaj pomaga?

Gre za eno najbolj neprijetnih kombinacij, ki od nas zahteva temeljit premislek in specifično nego. Tako stanje velikokrat poslabša prepogosto umivanje, ki še poveča izsušenost in lomljivost. Najboljši pristop do problema je, da poskusimo zmanjšati pogostost umivanja (kar nam uspe z uporabo suhih šamponov) in posvečamo posebno pozornost poškodovanim konicam. Učinkovite rezultate lahko dosežemo z vtiranjem olj, recimo toplega olivnega, ki poskrbi za navlažitev. Uporaba kemičnih barv, še posebej na dolgih laseh, lahko včasih privede do slamnatega videza. V primeru razcepljenih las so pomembni redni obiski pri frizerju, približno vsaka dva do tri mesece. Z rednim striženjem ohranjamo svež in sijoč videz naše frizure.

Domača ali profesionalna maska: suhi lasje potrebujejo hranljive in kvalitetne sestavine

Veliko mask lahko z malo kreativnosti naredimo kar sami iz domačih naravnih sestavin. Primerni so predvsem med, kokosovo, olivno in ricinusovo olje. Jedilna žlica vsake sestavine v naši mešanici bo poskrbela za bogato hranilno nego, ki jo moramo pustiti delovati vsaj 20 minut. Maska iz stlačenih banan in žličke medu prav tako pomaga v boju proti šibkim in tankim lasem. Ni pa slabo, če se vsake toliko časa odločimo tudi za profesionalen tretma v kozmetičnem salonu, saj nam zagotavlja globinsko nego in odpravlja strukturne poškodbe. Hranljive sestavine bodo zgladile povrhnjico in poskrbele, da se bo lasem vrnila izgubljena maščoba. Naša frizura bo po tretmaju znatno bolj mehka in sijoča kot prej.

2021 © Lassana d.o.o., vse pravice pridržane