Skip to main content

Ah, ti neubogljivi KODRI!

Če jih nimate, jih želite imeti. Če jih imate, jih želite ukrotiti. Ob upoštevanju, katerega od naših nasvetov, vam bo vaša, neubogljiva kodrasta griva, zelo hvaležna. Naučili vas bomo, kako pravilno negovati, urediti in nositi naravne kodre.

PRAVA PRIČESKA

Upamo si trditi, da so naravno skodrani lasje sedaj najbolj zaželjena oblika naravne pričeske, saj so na prvi pogled vedno lepi. Vendar pa za to mora biti že osnova dobra – izbrati morate primerno pričesko. Splošno pravilo: daljši kot so lasje/kodri, bolj bodo samo viseli iz glave in brez volumna ter izgledali bodo NEnegovano.

 Torej, živahne kodre boste dosegli s krajšo pričesko. Pri daljših pričeskah pa je pomembno, da so lasje postriženi stopničasto, to zagotavlja volumen in močno rast.Kako skrbeti za kodre? Izognite se naslednjim napakam.

Kako pogosto si morate umivati lase? Katere izdelke uporabiti? Kako pri kodrih zagotovit elastičnost, poskočnost in sijaj? To so le tri izmed vseh vprašanj, ki se navezujejo na kodraste lase. Z njimi se ženske (in moški) srečujejo vsak dan. Zato vam predstavljamo naše nasvete in morebitne napake ter rešitve za ustrezno negovanje vaših dragocenih kodrov.
⚠️Prekomerno umivanje las

Kako pogosto si umivate lase je odvisno od vsakega posameznika in še dodatnih različnih dejavnikov, kot so stopnja vlažnosti lasišča, izločanje znoja, zunanji vplivi ipd. Kljub temu, pa je splošno priporočljivo, da si »skodranci« redkeje umivajo lase. Kodri veljajo za teksturirane lase, ki pa potrebujejo naravna olja, da ostanejo zdravi. Če jih prepogosto umivate, se bodo hitreje sušili, kar bo povzročilo dehidracijo, ki pa privede do lomljenja in poškodb na laseh.

Za najboljše rezultate priporočamo umivanje las enkrat do dvakrat tedensko. 

Dodaten nasvet: Uporabljajte nežne šampone, ki ne obtežijo las. La Biosthetique Curl Activating šampon je namenjen prav vašim kodrom, saj gre za nežno formulo, ki kodre zbudi, jim vrača energičnost in odboj. Vsebuje naravne vlažilne faktorje, ti pa zagotavljajo globinsko zaščito pred dehidracijo in poživi njihovo sijočo mehkobo.

⚠️Balzam – da ali ne?

Kodrasti lasje so bolj nagnjeni k izsušitvi ter lomljenju. Zato je potrebno vaše spirale dobro vzdrževati, tako da so navlaženi in hidrirani. Če poenostavimo: Ne pozabite na balzam ali masko!

Vlažilna maska, La Biosthetique Curl Activating Repair Mask, je posebej zasnovana maska za kodraste lase. Poskrbi za elastičnost in zaščito las pred lomljenjem in izsušitvijo. Obnavlja strukturo poškodovanih kodrov od znotraj in ščiti lase od zunaj. Provitamin B5 intenzivno vlaži lase, pšenične beljakovine globinsko obnavljajo in se borijo proti lomljenju, vosek pomarančne lupine skupaj v UV-filtri  ščiti lase pred zunanjimi vplivi okolja ter posledičnem prehitrem staranju las.

Dodaten nasvet : Na žalost se pri kodrih izkaže, da negovanje las le pri umivanju, ni dovolj. Kodri potrebujejo dolgotrajno vlago, le tako lahko zmanjšate nezaželeno zapletanje las in štrenast izgled. Toplo priporočamo investicijo v lahek balzam za lase, ki se ne izpira. Lasem zagotavlja dolgotrajno vlago ter ustvari zaščitno pregrado na lasni povrhnjici.

⚠️Kdaj nanašamo izdelke za oblikovanje?

Torej, kdaj in kako oblikujemo kodraste lase? Odgovor je zelo preprost –  prej kot si lahko uredite kodre, tem bolje. Iz tega razloga priporočamo, da izdelke za oblikovanje nanesete, ko so vaši lasje vlažni – preden se nakodrajo sami.

⚠️Nepravilno sušenje las

Kako pravilno posušimo lase? Odgovor je tudi tukaj zelo preprost – lase sušite na zraku, kadarkoli je to mogoče.

Če pa želite proces sušenja pospešiti, vzemite brisačo iz mikrovlaken ali navadno bombažno majico ter lase nežno mečkajte. Če si boste lase sušili s fenom, mu dodajte difuzor, ki omeji količino neposredne toplote in moči zraka. Z difuzorjem preprečimo razmetavanje vaših kodrov, kar pa povzroči manj lepih kodrov in več štrenastih las, kar pa si seveda ne želimo.

Dodaten nasvet: pred sušenjem, močno priporočamo, da vedno nanesete sredstvo za zaščito pred toploto. (La Biosthetique Heat Protector)

⚠️Lase krtačite

Če boste iz tega članka izvzeli samo en nasvet, naj bo to ta  NIKOLI NE KRTAČITE IN NE RAZČESUJTE LASE PO UMIVANJU. Z uporabo krtače ali glavnika z drobnimi zobmi na kodrastih laseh povzročate veliko napako, saj tako porušite naravno obliko kodrov. Namesto tega poskusite lase nežno počesati že pod prho, med negovanjem (najbolje med delovanjem balzama). To storite s prsti ali glavnikom s širokimi zobmi, ki vam omogoča, da še dodatno razmažete balzam po dolžini las.

Dodaten nasvet: Gospodične s kodri pogosto sprašujejo: Kako naj spim, ne da bi si poškodovala in uničila svoje kodre? Ne glede na to kako drage so vaše rjuhe, bombaž je še vedno tkanina, ki bo za vaše kodraste pramene pregroba. Poleg tega pa vpija naravni sebum in tako potencialno zmanjšuje vlažnost kodrov. Rešitev za to težavo je svilena prevleka za vzglavnik – ta vam bo ohranjala naravno obliko kodrov ter zmanjšal količino trenja.

⚠️Uporabljate izdelke s sulfati

Čeprav se marsikdo izogiba izdelkom, ki vsebujejo sulfate (čistilna sredstva, ki so odgovorna za bogato peno v šamponu), je to še posebej pomembno če imate opravka s kodrastimi lasmi. Sulfati povzročajo luščenje in dehidracijo las, kar pripelje do štrenastih in lomljivih las. Kodrolasci bi morali iskati izdelke na osnovi vlage, ki nežno negujejo, ne da bi odstranjevali naravnih olj. 

V temu primeru si poglejte super linije izdelkov brez sulfatov La Biosthetique Curl Activating ali Frizz Control linija.

Nobena nega kodrov ni enaka. Razlikuje so od osebe, do osebe, pa tudi glede na druge dejavnike, kot so letni čas, vlaga v zraku, življenski slog ipd. Vendar pa vam bo rutina uporabe izdelkov s hranljivimi sestavinami pomagala, da bodo vaši kodri videti bolje.