Skip to main content
kaksn-sminko

Kako izbrati pravi odtenek šminke?

  lepota, ličenje, rdeča šminka, Trendi

Povsem zmotno je prepričanje, da moramo barvo šminke prilagoditi našemu oblačilnemu videzu oziroma modnim dodatkom. S pravim odtenkom šminke v prvi vrsti ženske poudarjamo našo naravno lepoto. Veliko nujneje je, da je šminka primerna glede na obliko naših ustnic in se sklada z barvo naših las. Obstaja kar nekaj pravil, kako izbrati pravo barvo šminke.
Na primer, če imate svetlo polt in svetlo barvo las, izberite svetlejše odtenke – na primer v barvi breskve. Tistim s temnejšo poltjo veliko bolje pristajajo malo temnejše šminke, na primer barva rozin. Najboljša barva za vse priložnosti pa je tista, ki vam pristaja tudi, ko nimate na obrazu nobenih drugih ličil. S to boste vedno videti odlično. Čez dan uporabljajte svetlejše odtenke, zvečer pa si lahko privoščite drznejše barve.
Osnovno pravilo pa naj bi bilo, da je idealna barva šminke za odtenek ali dva temnejša od naravne barve ustnic.
Ko kupujete šminko je najboljše, da jo preizkusite na ustnicah in se prepričate, da vam ustreza. Če to ni mogoče, si jo namesto na hrbtno stran roke,  raje nanesite na konico prsta. Barva kože na prstnih blazinicah je bolj podobna barvi ustnicam kot tista na roki. Če jo nanesete na konice, jo tudi lažje približate ustnicam, da v ogledalu preverite, če ste izbrale pravi odtenek.

Obstaja pa tudi nekaj pravil za različne oblike in velikosti ustnic:

  • V kolikor želite zmanjšati videz velikih ustnic, uporabite mat šminko.
  • Tanke ustnice zahtevajo svetle tone šmink in veliko sijaja, ki ga lahko, v nevtralni obliki, uporabljate tudi čez šminko. Ne uporabljajte pa močnih barv in mat šmink.
  • Čutne ustnice. V tem primeru se lahko poigrate s temnimi in mat odtenki. Lahko stavite tudi na nevtralne šminke in si privoščite smokey eyes, kar je vedno dobra kombinacija.
  • Za izboljšanje oblike ustnic obvezno potrebujete veliko prakse, saj ni najbolj enostavno zarisati novih robov in vedno tvegate, da bo končni rezultat zelo umeten. Če torej niste prepričane in vešče s svinčnikom, poskusite z nude barvo in dodatkom glossa v nežno oranžni barvi.
Na izbiro barve šminke pa lahko vpliva tudi barva las: rdečelaske stavite na oranžno, rdečo in bež barvo, temnolaske izberite rdečo, temno rdečo in temno vijola, svetlolaske pa izbirajte roza odtenke, rahlo oranžne, predvsem pa na barvo breskve.